Kako efikasno ukloniti tamne fleke sa kože

Hiperpigmantacija pogadja jako velik broj populacije, a ovu pojavu karakterišu tamni pečati na koži, uzrokovani nagomilavanjem viška melanina. Ova pojava se može javiti ili usled preterane aktivnosti melanocita i produkcije viška pigmenta, ili usled proliferacije, odnosno znatnog porasta broja ovih ćelija. Tamni pečati se mogu javiti na svim delovima tela, kod individua svih rasa, a najveći estetski problem je kada se pojavljuju na licu. Ne predstavljajući zdravstveni rizik sama po sebi, ova pojava ponekad može ukazivati ne neka druga zdravstvena stanja u organizmu. Iako se hiperpigmentacija najčešće javlja u srednjem i starijem dobu, može se javiti i kod mladjih osoba.
Hiperpigmentacija je veoma uporno stanje, teško se tretira i predstavlja velik izazov kako za dermatologe, tako i za kozmetologe. Uzroci formiranja lokalizovanih depozita melanina mogu biti različiti, kao i tipovi hiperpigmentacije, koja je od strane dermatologa klasifikovana u nekoliko kategorija, kao što su lentigo solaris, melazma, postupalna hiperpigmentacija itd. Lentigo (staračke pege) se karakteriše pojavom fleka, relativno jasno definisanih granica, i to na delovima kože često izloženim suncu. Fleke se najčešće javljaju na licu, šakama i podlakticama, i veličine su do oko 1 cm u prečniku. Iako se lentigo u narodu označava kao staračke pege, ova pojava nije direktno vezana za proces starenja, već za izlaganje suncu. Čak kod 90% populacije svetlog tena starosti preko 60 godina zapaža se pojava lentiga.

nakedbodymdn
Melazma (kloazma) podrazumeva mnogo veću hiperpigmentisanu zonu, koja često može biti uzrokovana i hormonskim promenama, kao npr. disfunkcijom tiroidne žlezde ili trudnoćom kada se kod mnogih žena hiperpigmentacija razvija na licu, stomaku i drugim zonama. Slično se dešava i pod dejstvom kontraceptivnih pilula.
Akne takodje mogu ostaviti hiperpigmentisane fleke na licu nakon svog povlačenja, kao i bilo koja druga povreda kože, uključujući ogrebotine, opekotine, psorijazu, hirurške intervencije, pa čak i stručne kozmetičke tretmane. Ne treba izgubiti iz vida i da mnogi lekovi, kao npr. antibiotici i antiepileptici, mogu u interakciji sa sunčevim zračenjem uzrokovati hiperpigmentaciju.
Melanin, pigment u koži, ima ulogu da štiti kožu od oštećenja UV zracima, a to postiže tako što intenzivno apsorbuje ove zrake. Upravo se iz tih razloga tokom sunčanja dobija tamniji ten, kao deo zaštitnog mehanizma. Da bi se umanjila potencijalno štetna interakcija sunčevih zraka sa drugim ćelijskim elementima melanin je taj koji ih apsorbuje. Zbog ovog svojstva melanina da apsorbuje sunčevo zračenje svi oblici hiperpigmentacije se pojačavaju izlaganjem suncu, pošto se intenzivira produkcije melanina. Osobe koje pate od hiperpigmentacije, stoga, moraju uvek biti zaštićene visokim faktorom zaštite od sunca širokog spektra.

Beauty_centar_Vanessa_Uhvati_val_naslovna_brazilska
Kožu sklonu hiperpigmentaciji je potrebno štititi kremama sa najmanje SPF 20 zaštitnim faktorom, a neophodan je i redovan piling, najmanje 2-3 puta nedeljno. Piling kože pomaže da se uklone mrtve ćelije, koje mogu da sadrže nagomilani pigment, tako da se već samim pilingom ten kože izjednačuje. Sličnu ulogu imaju i organske kiseline, kao što su glikolna i mlečna, s time što one uklanjaju ćelije iz dubljih slojeva. Druge kiseline kao što su askorbinska (vitamin C) i limunska, zapravo izbeljuju formirane fleke. Niacinamid (vitamin B3) sprečava transfer melanozoma (već formiranih paketića melanocita) u gornje slojeve kože, smanjujući na taj način uočljivost fleka. Mnogi prirodni proizvodi, kao što su antioksidansi iz lista duda, sladića, borovnica, malina (elagična kiselina, arbutin) deluju tako što zapravo inhibiraju enzime koji su odgovorni za sintezu melanina. Takvo svojstvo imaju i neki prirodni proizvodi gljiva (kojic kiselina).

depilacija12
Kolekcija Purple Rain nudi proizvode posebno formulisane za tretman hiperpigmentacije na licu (Peggy Sue) i na drugim delovima tela. Formulacija za lice pored vidnih rezultata u posvetljavanju postojećih fleka i prevenciji nastanka novih, obezbedjuje duboku ishranu i sprečava nastanak bora. Obe formulacije daju rezultate već posle jako kratkog perioda pošto su komponovani da istovremeno posvetljuju fleke (limunska, askorbinska kiselina), uklanjaju već nastao hiperpigmentisani sloj (papain, glikolna kiselina, salicilna kiselina) i sprečavaju sintezu novog pigmenta inhibiranjem enzima sa tri prirodna agensa (arbutin, kojic kiselina, ekstrakt sladića), uz ubrzavanje ćelijske regeneracije. Jedino u proizvodima Purple Rain cosmetics su kombinovani i iskoršćeni svi mogući prirodni mehanizmi, i udruženi u jedan proizvod, garantujući rezultate. Kreme iz Purple Rain kolekcije namenjene rešavanju problema hiperpigmentacije imaju izuzetno visok faktor zaštite od sunčevog zračenja SPF50+. Pored toga, linija nudi i mogućnost da se bilo koja od krema iz kolekcije dopuni ovim svojstvom, na poseban zahtev klijenta.
Tretmani hiperpigmentacije koji se izvode u kozmetičkim salonima najčešće podrazumevaju hemijski piling, treman laserom, tretman pulsnim zračenjem (IPL terapija) i mikrodermoabraziju. Ovi tretmani se moraju izvoditi od strane stručnih lica. Nakon tretmana koža postaje izuzetno osetljiva i “ogoljena”, tako da se neretko dešava da se hiperpigmentacija nakon tretmana pogorša ukoliko se tretiranoj koži ne pruži zadovoljavajuća zaštita.

Categories: Stručni saveti