Sve što treba da znate o pravilnoj nezi kože oko očiju

 

Oči i predeo oko očiju su fokalni deo lica i značajan deo svačije individualnosti. Nenegovana koža oko očiju, mreža sitnih bora ili problemi kao što su tamni krugovi ili podočnjaci, mogu učiniti da osoba deluje znatno starije nego što zapravo jeste, i ostaviti utisak umora i apatičnog izraza. Adekvatna nega zone oko očiju pruža dugoročne povoljne efekte.

mujer-poniendose-una-mascarilla-en-los-ojos
Na području oko očiju se znakovi starenja najpre primećuju, prvenstveno zato što je na tom delu lica koža najtanja. Koža oko očiju je i do deset puta tanja u odnosu na ostale delove lica, a sa starenjem ona nastavlja da se stanjuje i gubi elasticitet zbog propadanja kolagena. Pored toga, koža oko očiju trpi konstantno izražavanje emocija, rastezanje i skupljanje.
Zona oko očiju zahteva posvećenu i pravovremenu negu, pre svega jer se ta zona po mnogo čemu razlikuje od ostatka kože. Regija oko očiju ima znatno manje žlezda u odnosu na ostatak lica, tako da ova zona ostaje “nepodmazana” i kao takva biva sklona oštećenju. Stalno razvlačenje kože oko očiju, usled trljanja, skidanja šminke ili stavljanja sočiva, doprinosi gubitku elastičnosti i njenom opuštanju. Pored toga subkutani deo (deo ispod same kože) oko očiju sadrži znatno manje masti od ostatka lica, tako propadanje kože lakše dodje do izražaja. Sa godinama se struktura kolagena u koži menja. Zbog vezivanja molekula šećera za kolagen i njegovog umrežavanja, on gubi svoju čvrstoću i elastičnost, tako da sva mimika i pokreti lica usled govora, smejanja ili drugih grimasi, uzrokuju bore. Pušenje, prekomerno izlaganje suncu i loše navike u ishrani se itekako odražavaju na osetljivu kožu oko očiju.
Najčešći problemi vezani za područje oko očiju su zadržvanje tečnosti i tamni krugovi. Pojavi podočnjaka doprinose slana hrana, umor, alergije i dehidratacija. Sa godinama limfna drenaža se usporava, a propustljivost kapilara se povećava, što dovodi do nastanka podočnjaka, odnosno formiranja kesica ispod očiju.Tamnji krugovi ukazuju na lošu cirkulaciju u gornjim slojevima kože. Posledično zadržavanje krvi i pritisak u kapilarima dovode do njihovog oštećenja, lošijeg dotoka kiseonika, uzrokujući oštećenje vezivnog tkiva i kolagena. Kao posledica kapilari postaju lako uočljivi kroz inače tanku kožu, stvarajući neestetske tamne krugove.

eyes-olive-skin-dark-the-epitome-sexy-your-21241

Photo: ameliebeaute.com

Koža oko očiju je dosta tanja i osetljivija od ostalih regija na licu i kao takva zahteva posebnu negu. Preparati za negu, stoga, moraju biti posebno formulisani da ne sadrže iritirajuće supstance, a da, sa druge strane, budu obogaćeni vitaminima i supstancama, kao što je hijaluronska kiselina, koje zadržavaju vlažnost kože čitav dan. Poželjno je da preparati imaju svojstvo blagog i nežnog pilinga, kako se mrtve ćelije (korneociti) ne bi zadržavale na površini i još više doprinosile uočljivosti bora. Ubrzano obnavljanje ćelija kože i blagi piling doprinose glatkoći i svežini kože. Osim toga, uklonivši barijeru mrtvih ćelija, olakšano je prodiranje hranljivih sastojaka iz kreme. Kreme za područje oko očiju ne treba da budu masne, kako ne bi opteretile i zapušile pore. Mnoge osobe nose sočiva ili naočare, tako da ni u tom slučaju nije poželjno razmazivanje viška masnoća iz preparata za negu, jer može da dovede do zamagljivanja i trajnog oštećenja sočiva. Krema za područje oko očiju treba da bude obogaćena i prirodnim antioksidansima, kako bi se umanjilo oštećenje pri svakodnevnom izlaganju UV zracima. Pored navedenih super-sastojaka koji čuvaju i neguju kožu oko očiju, krema za područje oko očiju iz kolekcije Purple Rain cosmetics – Okano, sadrži dosta mikrokolagena i elastina, kao i proteinske kompleksa bakra, koji aktiviraju enzime bitne za sintezu kolagena, njegovo struktuiranje i stvaranje potporne mreže. Okano sadrži visok procenat hijaluronske kiseline, vitamine i tajnu biljnih izvora koji potenciraju efekte drugih sastojaka.

Posetite naš website i pogledajte kakve proizvode još imamo u našoj paleti.

Pratite nas na Facebook-u, svakog dana ćemo vas informisati i motivisati da negujete svoju lepotu i čuvate mladost…

DD2_2687

Categories: Stručni saveti